W niektórych przypadkach, np dużej złożonej integracji, DB Schenker może wymagać przejścia przez testy. Pozwala to na zapoznanie się z zasadami integracji w kontrolowanym środowisku, bez wpływu na dane produkcyjne.
Wsparcie DB Schenker może w ten sposób upewnić się, że wszystkie dane przekazywane przy tworzeniu listu przechodzą do ich systemu i są dla nich widoczne.
API DB Schenker jest ogólne dla wszystkich krajów i nie każdy kraj obsługuje wszystkie możliwości API, dlatego przy złożonych scenariuszach warto najpierw wszystko sprawdzić na środowisku testowym.
Uwaga!
- Przesyłki tworzone na środowisku testowym nie mogą być fizycznie nadane.
- Listy utworzone na koncie testowym nie są specjalnie oznaczane w programie i widoczne są tak samo jak każdy inny list. Będą obsługiwane przez program w taki sam sposób, np.: numer listu będzie zapisywany do ERP, wysyłane będą powiadomienia, podejmowana będzie próba wstawienia numeru listu do Allegro. Dlatego też zalecamy, aby przesyłki tworzyć do testowych dokumentów z odpowiednimi danymi.
Konto dostępowe na środowisku testowym
Zwykle opiekun przekazujący dane dostępowe do API jasno wskazuje, że dotyczą one środowiska testowego, a nie produkcyjnego. Dane do środowiska testowego należy wprowadzić w taki sam sposób jak dla środowiska produkcyjnego, tylko dodatkowo trzeba zaznaczyć opcję „Środowisko testowe”.
Po zaznaczeniu tej opcji komunikaty tworzenia listu będą przesyłane na inne serwery.
Zalecamy, aby konta kierujące do środowiska testowego miały w nazwie coś wyróżniającego, np.: słowo „TEST”, co pozwoli użytkownikowi zorientować się z jakiego konta korzysta.
Przełączenie na środowisko produkcyjne
Teoretycznie, aby przełączyć się na środowisko produkcyjne DB Schenker, wystarczy zmienić dane dostępowe i wyłączyć opcję „Środowisko testowe „. Zalecamy jednak, aby wprowadzić nowe konto dostępowe dla środowiska produkcyjnego.
Może zajść jeszcze potrzeba sprawdzenia jakiegoś scenariusza, więc zamiast tworzyć zbędne listy na produkcji, będzie można użyć skonfigurowanego konta.
Jeżeli z jakichś względów musisz użyć tego samego konta dostępowego i tylko zmienić dane dostępowe, to należy usunąć z historii wszystkie listy, które były na tym koncie tworzone. Dzięki temu nie będą one brane pod uwagę przy pobieraniu statusów i nie będą widoczne w programie.
